سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شباهنگ

دوره های ایران باستان شامل دوره مادها-دوره پارسیان(هخامنشیان)-دوره پارت ها(اشکانیان)-دوره ساسانیان – و بعد از اسلام که شامل دوره استیلای مغول، دوره صفویه، دوره زندیه و افشار ،دوره قاجاریه و دوره پهلوی و جمهوری اسلامی است

 

زنان ماد

توضیح عکس: در میان تنوع وسیع اقوام ایرانی دو قوم ماد و پارس نام و نشان پر رنگی دارند چون توانستند قدرت و پادشاهی خود را گسترش دهند. مادها و پارس ها چنان قرابت و نزدیکی با هم داشتند که گاه تمایز بین آنها مشکل می گردد.همین موضوع بر تحقیقات پژوهشگران در تفکیک پوشاک آنها تاثیر گذاشته است. آنچه مسلم است لباس مادها طرح و دوختی ساده داشته که بعضی از پژوهشگران این ظاهر ساده و کم چین و چروک را به علت استفتده از چرم برای لباس میدانند و بعضی دیگر به دلیل شرایط آب و هوایی سرد و کوهستانی می دانند ولی تشابه لباس مردان و بانوان مادی بسیار زیاد بوده است. در برخی حجاریها می توان از پیراهن های بلند و آستین کوتاه نام برد که دامن ریشه دار بوده. بعضی از نقش دیگر دو زن را پیراهن بلند تا پشت پا نشان می دهد که سر اندازی چادر مانندکه کوتاه بود به سر داشته و نمونه دیگری که نشان می دهد بانوان مادی جامه های بلند چین دار با آستین های گشاد می پوشیده اند.

 

زنان در دوره تیموریان

توضیح عکس: از دوره تیموریان کم کم سبک مغولی کاسته شد و سبک های ایرانی جای آن را گرفت . تن پوش های تنگ و چسبان جای رداهای گشاد پیشین را گرفتند . قبای رویی اغلب سرار باز می ماند و بلندی پیراهن زیرین نمایان بود .(کمر بند دوباره رواج یافت و عمامه جای کلاه سلجوقی را گرفت ) پیراهن ها آستین بلند بود و تن پوش های رویی آستین کوتاه یا بی آستین بود . دستارهای زنانه نیزدر این دوره ساده بود و گاه از پشت سر آویزان می شد . زنان در بیرون خانه چادر سفید بر سر داشتند که صورتشان را در پشت توری سیاهی بافته شده از موی اسب (پیچه)مخفی بود.نوع دیگر روبنده نقابی کوچک و سفید بود که تنها دهان و چانه را می پوشاند.
 

 

زنان در دوره

توضیح عکس: پس از دوران بسیار کوتاه سلوکی ها که اندک تاثیری از فرهنگ یونانی در فرهنگ ایرانی دیده می شود دوران 470 ساله اشکانی فرا می رسد که به دلیل دشمنی ساسانیان قسمت اعظم مظاهر فرهنگ و تمدنشان از بین رفته. با توجه به مدارک کمی که در دست است لباس زنان اشکانی عبارت بوده از پیراهن بلند و چین دار با آستین بلند و کمربندی که بر روی لباس بسته می شده (جنس لباس از پارچه های نقش دار و مزین به قلابدوزی بوده)و بر روی این لباس پیراهن دیگری پوشیده می شد که بلندی کمتری داشته و یقه باز داشته است. استفاده از سر بند های گوناگون (شبیه عمامه) و کلاه های مخروطی بلند که تور یا چادری از بالای آن آویخته می شد معمول بود.همچنین پارچه ای مانند شنل بر دوش خود می آویختند.

 

زنان در دوره زندیه و افشار

                                                              

توضیح عکس: از اواخر دوران صفویه نفوذ سبک پوشاک غربی بر پوشاک ایرانیان آغاز میگردد که علت آن ورود تجار و سیاستمداران بیگانه بود که با پوشاک خود در انظار عمومی و حتی دربار میشدند. پیراهن زنانه زندیه کوتاه و بی یقه و با چاکی در جلوی سینه بود که جواهری به آن می آویختند , نیم تنه ای آستردار به نام ار خالق می پوشیدند. شلوار آنها حجیم و پف دار بوده که از نوعی دوخت به نام نقش دوزی استفاده می کردند که پارچه شلوار را حجیم نگه می داشت . زنان در بیرون از خانه چادری سفید با روبنده که توسط قیطان بر سرو گردن نگاه داشته می شد , به سر می کردند .

 

 

زنان در دوره قاجار

                                                            

 

توضیح عکس: لباس زنان ایرانی تا پیش از مسافرت نا صر الدین شاه به فرنگ عبارت بود از : پیراهنی کوتاه و ارخالقی از آن کوتاه تر که برای پوشاندن بالاتنه بکار می رفت و دامنی که تا پشت پا را می پوشاند . سر پوش داخل منزل هم چارقدی بود که سر و موهای بافته شده آنان را می پوشاند . برای بیرون از خانه چاغچوری که زیر جامع در آن بگنجد برپا و چادر سیاهی بر سر و روبنده ی سفید با قلابه جواهر که از پشت سر آنها می درخشید به صورت می زدند.

 

 

زنان در دوره ساسانیان

                                                                 

 

توضیح عکس: ساسانیان نیز مدت طولانی بر ایران حکومت کردند. لبای بانوان شامل پیراهن بلند و گشادی بوده با آستین های بلند یا کوتاه که با بستن بندی زیر سینه چین های فراوانی پیدا می کرد معمولا در انتهای پیراهن پارچه ی پرچینی را می افزودند و آن را از پیراهن های ساده و بلند پارتی مجزا می ساخت. روی پیراهن پوششی استفاده می شد که از روی شانه چپ رد می شد یا گره می خرد در تصاویر دیگری این پوشش از باسن به پایین آویزان است و لبه هایش دور بازوها پیچیده می شده. گاه این شال به عنوان سر پوش نیز استفاده می شده است .

 

 

زنان در دوره پارسیان

                                                             

                                                                       زنان در دوره پهلوی

                                                                 

توضیح عکس: در سالهای اولیه حکومت پهلوی پوشاک شبیه دوره قاجار بود پس از انقلاب مشروطه که بسیاری از مردان به خارج سفر کرده بودند تغییراتی در لباس مردان به سبک فرنگی به وجود آمد . بعضی از اعضا دربار که در خارج تحصیل کرده بودند با منسوخ کردن کامل حجاب موافق بودند یکی از این حامیان وزیر قدرت مند دربار عبدالحسین تیمور تاش بود که در جلسه کابینه در سال 1312 واردات کلاههای زنانه از خارج از کشور را قانونی کرد سر انجام رضا شاه در مراسم فارغ التحصیلی مدرسه دولتی دانشسرای مقدماتی در 17 دی 1314 با همسر و دخترانش که بدون حجاب بودند ظاهر شد و رسما دستور کشف حجاب را داد.

 

 

زنان در دوره جمهوری اسلامی


نوشته شده در جمعه 89/8/21ساعت 9:15 عصر توسط شباهنگ| نظرات ( ) |